Om Iyengar Yoga

BKS Iyengar

är den man som ligger till grund för Iyengar Yoga. Han yogade varje dag ifrån 14 års ålder tills han dog vid 96 år. Han utforskade yogaasana djupare än någon annan tidigare gjort. Det var hans kreativitet som tog in all de redskap som idag används av olika Yogaformer. Han ville att alla skulle kunna utöva Yoga och där kroppen var begränsad tog han till redskap för att stötta, ge mer intelligens, och att vila & återhämta kroppen. Han var en mycket dynamisk lärare som revolutionerade sättet att lära ut Yoga.  Han betonade vikten av korrekt linjering och hållning av kroppen i de olika positionerna för att låta hela kroppen förlängas, stärkas och återhämtas. Linjering är det som ger harmoni i position och ger ett djupt fokus på kroppen samtidigt som kroppsmedvetenheten ökar ju mer man praktiserar.

Iyengar Yoga

LINJERINGEN

En typ av Hatha Yoga med starkt fokus kroppens linjering samt grunden för att finna stabilitet och harmoni. Linjeringen utmanar utövarens automatiska och vanemässiga sätt att röra sig. Den ser till att vi jobbar med hela kroppen inte bara de ställen vi känner oss bekväma med eller är vana att stärka. Genom linjeringen stärks hela kroppen. Iyengar Yoga är systematiskt och jobbar med kroppens biomekanik. Den är mycket form av Yoga för dig som har mindre krämpor och är ny till Yogan. Det är den Yogaform där det finns minst skador tack vare linjeringen och kvalitén på lärare. Det är en tuff och lång utbildning.

TID

Här stannar vi oftast lite längre ön andra yogaformer i positionerna för att lyssna in och känna av kroppen. Hur står den? Hur hänger den ihop? Vart förlänger jag inte? Vart finns det kollaps (omedvetenhet) och så jobbar vi med att blir mer intelligent i omedvetna stela områden.

REDSKAP

Som tidigare nämt använder vi oss av mycket redskap inom Iyengar Yogan såsom: Vägg, Bälten, Stolar, Block. Klossar, Rep, Filtar och annat som kan underlätta förståelse eller med kroppsliga begränsningar. Vi använder även redskap för att låta kroppen vila i olika positioner – Restorativ Yoga, även denna kommer ifrån Iyengar Yogan och används nu flitigt av många andra yogaformer såsom Yin yogan.